Factor van Zonnebrand blijkt vaak lager dan op de verpakking staat

Factor van zonnebrandcrèmes klopt niet

Allemaal oppassen geblazen! De consumentenbond ‘Which?’ uit het Verenigd Koninkrijk heeft uit onderzoek kunnen concluderen dat er veel zonnebrandcrèmes zijn die een lagere SPF-waarde bevatten dan er op de verpakking staat.

Zonnebrandcremes hun echte factor onderzoeken

Het is voor de organisatie ‘Which?’ onmogelijk om alle zonnebrandcrèmes te onderzoeken. Daarom hebben ze alleen de crèmes getest met de zogeheten factor 15. Uit hun onderzoek is gebleken dat het vaak niet bleek te kloppen. In plaats van factor 15 lag de werkelijke waarde eerder tussen de 12.1 en 9.3.

De zonnebrandmerken die het slechtst scoorden kwamen al veel eerder negatief in het nieuws, die merken zijn: Malibu, Tesco en Marks and Spencer.

Hoe werd de SPF-waarde onderzocht?

Voor het onderzoek zijn er twaalf vrijwilligers gevonden met eenzelfde huidtype. Deze proefpersonen werden ingesmeerd met de onderzochte zonnecrèmes waarna er een speciale uv-lamp (als nabootsing van de zon) op een stuk huid scheen. Door te kijken hoe snel de huid verbrand konden de onderzoekers concluderen hoeveel bescherming een bepaalde zonnecrème gaf.

COLIPA-richtlijnen

De merken zonnebrandcrèmes die slecht uit het onderzoek zijn gekomen zeggen dat ze niets verkeerd doen. Hun verpakking voldoet perfect aan de richtlijnen van het COLIPA (The Cosmetic, Toiletry and Perfumery Association) en aan de richtlijnen van de Europese Unie.

Cremes met een hogere factor dan op de verpakking

Gelukkig is er niet alleen negatief nieuws. Er zijn ook crèmes onderzocht waar een hogere SPF-waarde werd geconstateerd dan 15. Niveau sun lotion werd getest op 15.3 en de Hawaiian Tropic protective sun lotion had een SPF-waarde van 16.9, terwijl er op het flesje wordt geadverteerd met factor 15. De prijs van deze merken liggen hoger dan het gemiddelde fles zonnebrandcrème maar je weet wel dat je kwalitatief goed spul koopt.

Zonnebrandcrèmes getest in Nederland

De Consumentenbond heeft in 2008 een soort gelijkwaardige zonnebrand test gedaan met crèmes tussen de factor 20 en 15. Toen kwam Solait Sunmilk SPF15 van Kruidvat als beste uit de test. Biodermal Sun Protect Mil SPF 20 werd tweede. Het feit dat beide producten na bijna tien jaar nog steeds bestaan zegt eigenlijk al genoeg over de hoge kwaliteit van deze beschermde crèmes.

Tegenwoordig zijn de zonnebrandcrèmes waar je extra snel bruin van wordt erg populair. Maar pas er mee op, omdat je sneller bruin wordt is de SPF waarde nog veel lager.

Laat een reactie achter