Wat is jou Huidtype? (en tips wat je hiermee moet doen)

Huidtype bepalen is essentieel voor het bruinen

Om je huidtype te bepalen maken alle zonnestudios gebruik van de huidtype indeling van Thomas B. Fitzpatrick. Thomas heeft onderzocht dat er grofweg zes verschillende huidtypes zijn, waar de regel is: hoe donker de huidskleur des te kleiner de kans is dat je huid verbrandt of huidkanker krijgt van de zon.

Huidtypes volgens Thomas B. Fitzpatrick

Als je niet zeker weet welke huidtype jij hebt, ga dan langs een professionele zonnestudio. Zij kunnen door middel van een apparaat vaststellen welk huidtype je hebt. Je ziet vaak dat mensen tussen een bepaalde huidtype inzitten: zo heb ik huidtype 2 en een vriendin heeft huidtype 2,5.

  • Huidtype 1: Erg gevoelig, verbrandt altijd, wordt niet bruin
  • Huidtype 2: Gevoelig, verbrandt snel, kan minimaal bruin worden
  • Huidtype 3: Normaal, kan wel verbranden, wordt normaal bruin
  • Huidtype 4: Goed bestand tegen de zon, verbrandt heel soms, bruint goed.
  • Huidtype 5: Heel goed bestand tegen de zon, verbrandt bijna nooit, wordt heel goed bruin.
  • Huidtype 6: Perfect bestand tegen de zon, verbrandt nooit, wordt niet bruin.

Als je huidtype 1 hebt, wordt zonnen afgeraden. Gebruik dan altijd in de buitenzon een hoge beschermingsfactor. De minimale leeftijd om te mogen zonnen is 18 jaar. Heb jij te horen gekregen dat je huidtype 3 of 4 hebt? Ook dan is het aan te raden om je altijd goed in te smeren. Je zult weliswaar minder snel verbranden, toch is het voor je algemene gezondheid van je huid altijd belangrijk om deze goed te hydrateren en te beschermen tegen UV-A straling.

Een paar algemene tips voor het zonnebaden

  • Neem tussen de eerste en de tweede zonsessie altijd 2 dagen rust. Vervolgens kan je de kuur om de dag vervolgen (1 dag rust), maar minimaal 2 keer in de week om de bruine kleur op te bouwen. Bij het bereiken van het gewenste resultaat, 2 weken rust houden en vervolgens maximaal 1 sessie in de week om de kleur te behouden.
  • Ga je het hele jaar door onder de zonnebank, neem dan een maand rust gedurende het jaar.
  • Let op: Bepaalde medicijnen (waaronder veel antibiotica) kunnen in combinatie met Uv-licht, vervelende reacties geven aan de huid. Je kan dan in het ergste geval zonnebrand oplopen, pigmentvlekken krijgen of een andere mate van geïrriteerde huid (denk bijvoorbeeld aan jeuk). Ook al is een antibioticakuur beëindigd, dan kan dit na een paar weken nog steeds zijn invloed hebben.
  • Scrubben van de huid, het gebruik van een “tingle” cosmeticaproduct, sauna en sporten voor de zonsessie, zorgt ervoor dat je sneller bruint, dus ook sneller kan verbranden!
  • Kijk uit met make-up en parfum omdat je hier ook vervelende allergische reacties door kan krijgen in combinatie met Uv-licht.
  • Bij zwangerschap en ook in de periode na de zwangerschap, kan je het risico lopen op een zwangerschapsmasker. (Dit zijn ontsierende pigmentvlekken in het gezicht). Start voorzichtig met 10 minuten onder de zonnebank zonder extra gezichtsbruiner.
  • Neem lekker een douche na de zonnebank, het is misverstand nummer 1 dat dàt niet zou mogen! Het bruiningsproces werkt in de huid, niet op de huid.
  • Je kan heel goed “voorbruinen” op een zonnebank voordat je op vakantie gaat. Je kunt de huid voorbereiden op de krachtigere zon op Uw vakantiebestemming en het de tijd geven de natuurlijke bescherming op te bouwen die je op vakantie nodig hebt. Dat werkt het best op een zonnebank met een UV-A en UV-B straling die het meest op natuurlijk zonlicht lijkt.

 

 

 

Laat een reactie achter